مبارزه با کووید 19 در شرایط سخت تحریم علیه ایران
به گزارش مرد کوچک، به گزارش خبرنگاران، دکتر امیرحسین تکیان معاون بین الملل دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با یاری همکاران خود، مقاله ای با عنوان مبارزه با کووید 19 در جریان سخت ترین تحریم ها علیه ایران را در لنست منتشر کرد.
از وبسایت دولت جمهوری اسلامی ایران دیدن نمایید.
باتوجه به تداوم شیوع کووید 19 در بسیاری از کشورها، پیامد ناشی از تحریم ها، موانع بسیاری را برای نظام سلامت کشورمان در مقابله با این بیماری ایجاد نموده است. از این رو جامعه دانشگاهی، در کنار سایر وظایف خود، دست به کار شده تا فعالان سلامت و سیاست را در جامعه جهانی نسبت به پیامدهای تحریم ها هشیار نمایند.
تکیان درخصوص این نوشتار که در ژورنال لنست، یکی از معتبرترین نشریات پزشکی جهان، 27 اسفند 1398 منتشر شد توضیح داد و گفت: جهانگیری بیماری کووید 19 پیامدهای شدیدی در کشورمان ایجاد نموده است. شواهد موجود نشان می دهد تحریم های ناجوانمردانه که به صورت یک طرفه از سوی ایالات متحده امریکا از ماه می 2019 (اردیبهشت 1397) علیه کشورمان آغازشده، نظام سلامت را نیز تحت تأثیر منفی خود قرار داده است.
وی بابیان اینکه کووید 19 در بسیاری از کشورهای جهان، بار بسیار قابل توجهی را ایجاد نموده که شاید در دهه های اخیر بی سابقه بوده است، اضافه نمود: شیوع این بیماری باعث شده، کمبود بعضی داروها و تجهیزات پزشکی در کشورمان بیشتر خودنمایی کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور شد: باوجود کوشش همکاران فداکارمان در نظام سلامت، به ویژه در خط مقدم مراکز درمانی در کنترل و کاهش عوارض همه گیری ویروس کرونا بسیار مؤثر بوده است، اما ایران به دلیل تحریم های ناجوانمردانه، بار مضاعفی را تحمل می نماید و بسیاری از همکاران درمان و مراقبت، به همراه مردم عزیزمان در این راستا سخت و طاقت فرسا جان باخته اند.
وی اضافه نمود: به رغم آن که گفته می شود؛ تحریم ها، دارو و تجهیزات پزشکی را دربر نمی گیرد؛ اما در اثر سختی های پرشمار در هرگونه تبادلات مالی و تجاری با عمده کشورهای جهان، بعضی داروهای اساسی، تجهیزات پزشکی و مواد حفاظتی مورداستفاده پرسنل خط مقدم درمان به اندازه کافی در دسترس نیست و جان این عزیزان را با خطر روبرو نموده است.
دانشیار و رئیس گروه سلامت جهانی و سیاستگذاری دانشکده بهداشت بابیان اینکه وظیفه ما دانشگاهیان است به عنوان فعال نظام سلامت، ندای این مظلومیت را به گوش جهانیان برسانیم، اضافه نمود: تحریم ها باید برداشته شود و ایران به وسیله مبادلات بین المللی و آزاد شدن منابع مالی خود بتواند دارو و تجهیزات مورجهانز را برای مبارزه با اپیدمی بیماری کووید 19 که به شدت کشورمان را تحت تأثیر قرار داده تأمین کند.
تکیان بابیان اینکه نوشتاری که امروز به صورت آنلاین همزمان در سراسر جهان منتشر می شود، و در تاریخ 8 فروردین 1399 به صورت نسخه چاپی در لنست منتشر می شود صدای جامعه سلامت ایران است، اضافه نمود: در این مقاله به خسارت های مالی و انسانی ناشی کووید 19 همزمان با اعمال سخت ترین تحریم های سیاسی در تاریخ کشورمان اشاره شده است.
وی اضافه نمود: تحریم های یک جانبه اخیر سختی هایی در اقتصاد و نظام سلامت ایران ایجاد نموده است که نه فقط شرکت های آمریکایی، بلکه شرکت های بیشتر کشورها نیز نمی توانند با ایران وارد دادوستد شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به دیگر نکاتی که در این مقاله به آن توجه شده گفت: در این متن عنوان شده، نظام سلامت ایران بااینکه یکی از کارآمدترین و تاب آورترین نظام های سلامت در سطح منطقه مدیترانه شرقی است اما از این تحریم ها متأثر شده و در بحران کووید 19، بعضی تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی و تجهیزات پوششی و حفاظتی مانند گان، ماسک و داروهای ضروری به اندازه کافی در دسترس نیست.
وی اضافه نمود: با وجود اینکه سازمان های جهانی بهداشت و دیگر سازمان های بین المللی و بعضی کشورها، یاری های بشردوستانه ای را ارائه کردند، ولی متأسفانه تحریم ها سبب کاهش دسترسی به بعضی داروها و تجهیزات حیاتی شده است.
تکیان اضافه نمود: ما در این متن نوشته ایم؛ شرم آور است بگوییم در جهانیی زندگی می کنیم که زندگی بسیاری از آدمیان در اثر این ویروس کشنده، درخطر است و تحریم ها اگرچه به ظاهر سلاح جنگی نیستند، اما بیشتر از سلاح جنگی کشنده هستند. ازاین رو به خطر انداختن سلامت بشری برای اهداف سیاسی نه تنها غیرقانونی، بلکه وحشیانه و غیرانسانی است و از جامعه سلامت جهانی می خواهد که اجازه ندهند تاریخ تکرار شود.
وی با یادآوری تأثیر تحریم ها در کشورهای دیگر، تحریم ها را نوعی جنایت جنگی دانست و گفت: درسال 1994 و در زمانی که کشور عراق در تحریم قرار داشت، نزدیک به نیم میلیون کودک عراقی در اثر تحریم ها و کاهش دسترسی به خدمات سلامت فوت کردند. براساس آمارهای رسمی سازمان ملل متحد دو سال پیش، در ونزوئلا نیز حدود 40 هزار نفر از مردم درنتیجه تحریم های امریکا و شورای امنیت سازمان ملل جان خود را از دست دادند. ما درخواست می کنیم جامعه جهانی سلامت، این تحریم ها را جنایت جنگی تلقی کند و اجازه ندهد که امریکا آن را ادامه دهد.
رئیس گروه سلامت جهانی و سیاستگذاری دانشکده بهداشت اضافه نمود: ضروری است شورای امنیت سازمان ملل و ایالات متحده، هرچند به صورت موقت، در زمان فعلی موانع تأمین تجهیزات پزشکی و حیاتی را برای ایران برطرف نمایند. اثرات این تحریم ها نباید به یاری های بشردوستانه برسد. اگر این گونه پیش برود ممکن است تحریم ها، یاری های بشردوستانه را نیز هدف قرار دهد که متأسفانه می تواند زندگی بسیاری از انسان ها را تحت تأثیر قرار دهد.
تکیان توضیح داد: مقاله با این جمله به سرانجام می رسد که اگر ویروس ها، هیچ تبعیضی قائل نمی شوند، انسان ها نیز نباید برای رسیدن یاری های بشردوستانه تبعیض قائل شوند.
معاون بین الملل دانشکده بهداشت ابراز امیدواری کرد، این نوشتار در کنار کوشش های جامعه مدنی و اصحاب سیاست، فتح بابی شود تا جامعه جهانی را علیه تحریم ها هم صدا کند و گفت: ایران عزیزمان در حال تجربه یکی از سختترین آزمون های سده اخیر نظام سلامت خود است که چه بسا شبیه شرایط جنگی است.
وی گفت: ما می خواهیم در کنار کوشش های دیگری که درحال انجام است، جامعه جهانی را بیدار کنیم که آمریکا را تحت فشار بگذارد تا تحریم های یک سویه برداشته شود. برای کنترل همه گیری کرونا، ایران باید بتواند آزادانه به تجهیزات پزشکی و کالاهای مورجهانز سلامت دسترسی داشته باشد و جامعه جهانی موظف است از این ندای بشردوستانه حمایت کند، فردا دیر است.
منبع: خبرگزاری مهر