چه کسی مسئول حوادث افغانستان است؟

به گزارش مرد کوچک، خبرنگاران، گروه بین الملل: ناظران سیاسی تا به امروز حداقل دو برآورد درباره مسببین حوادث روز شنبه کابل مطرح کردند. بعضی کارشناسان سیاسی مثل مقامات افغانستان گروه طالبان را مسبب اصلی حوادث دیروز کابل معرفی کردند. به عنوان مثال اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان این حمله را وحشیانه خوانده و گفت که 6 هزار و 100 زندانی طالبان را به خواست جامعه بین المللی و مردم این کشور آزاد کردند تا خاتمه خون ریزی و جنگ را به ارمغان بیاورد اما مردم هنوز هم شاهد خشونت و ادامه جنگ نامشروع می باشند. افزون بر اشرف غنی حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان نیز با اشاره به تشدید درگیری های اخیر این کشور گفت که جنگ جاری طالبان برای کسب قدرت است.

چه کسی مسئول حوادث افغانستان است؟

به موازات این اظهارات مقامات افغانستان، بعضی دیگر از ناظران سیاسی مسئولیت حوادث تروریستی روز گذشته در منطقه شیعه نشین شهر کابل را که به شهادت 85 نفر و زخمی شدن بیش از 165 نفر منجر شد، گروه تروریستی داعش می دانند و به تعبیر بهتر انگشت اتهام را به سمت گروه داعش نشانه رفته اند. این فرضیه در شرایطی مطرح است که سخنگوی طالبان هم با رد نقش این گروه در حوادث دیروز کابل و محکومیت آن از سوی این گروه، گروهک تروریستی داعش را مسئول این حوادث معرفی می نماید.

صرف نظر از اینکه کدام برآورد درباره حوادث خونین دیروز کابل با واقعیات افغانستان هم خوانی دارد. ذکر چند نکته در این باره حائز اهمیت است:

نکته اول اینکه، حوادث دیروز کابل در شرایطی اتفاق افتاده که دولت آمریکا طبق توافق دوحه، از شنبه گذشته خروج تدریجی نظامیان خود را از افغانستان شروع نموده است. اگر چه قرار بود خروج نیروهای اشغالگر خارجی به رهبری آمریکا تا اول ماه می امسال میلادی انجام گردد؛ اما جو بایدن رییس جمهور آمریکا با نقض توافق دوحه پیشتر اظهار داشت که این اقدام تا 11 سپتامبر طول خواهد کشید. به هر تقدیر آنچه معین است آمریکا پس از 20 سال حضور در افغانستان در نهایت نیروهای خود را از این کشور خارج می سازد. اما این پرسش مطرح است که دستاورد دو دهه حضور در افغانستان چیست؟ از منظر عضو شورای امنیت فدراسیون روسیه، آمریکا در دو دهه جنگ این کشور شکست خورده است. الکسی پوشکوف عضو شورای امنیت فدراسیون روسیه و کارشناس ارشد مسائل نظامی روسیه در این باره می گوید: عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان بیانگر شکست واشنگتن در طولانی ترین جنگ این کشور است. آمریکا در 20 سال گذشته نتوانست به اهدافش در افغانستان برسد و یا شرایط آن را تثبیت کند.

نکته مهم دیگر اینکه، در جریان خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، ناامنی ها در این کشور تشدید شده است و حوادث دیروز کابل را می توان آخرین نمونه از افزایش ناامنی های افغانستان یاد کرد. افزون براین، متاسفانه طی هفته های اخیر گسترش اقدامات هدفمند تروریستی در بعضی مناطق شهر کابل و سایر نقاط افغانستان حکایت از برنامه ریزی های شوم به منظور تشدید اختلافات قومی و مذهبی در افغانستان است. بی تردید آنچه مسلم است اینکه بدخواهان ملت افغانستان در این مقطع زمانی که نیروهای غربی به تدریج از این کشور خار ج می شوند، در صدد ایجاد جنگ داخلی و دو دستگی در این کشور هستند و لازم است که علما، نخبگان و خواص جامعه افغانستان نسبت این دسیسه ها هوشیار باشند. این هوشیاری در شرایطی احتیاج ضروری جامعه افغانستان است که سفارت آمریکا و زلمای خلیل زاد فرستاده ویژه واشنگتن به افغانستان که در حملات طالبان و یا حملات هوایی ارتش علیه این گروه از نخستین کسانی است که واکنش نشان می دهد، در رابطه با این حمله و کشتار هدفمند بچه ها و دانش آموزان هزاره در مرکز آموزشی کوثر دانش کابل سکوت نموده است.

نکته سوم اینکه، بسیاری از سیاسیون و کارشناسان افغانستان کاخ سفید را به همکاری با داعش متهم می نمایند و حامد کرزی که 13 سال رهبری افغانستان را به عهده داشت این گروه تروریستی را محصول و ابزار آمریکا برای پیشبرد سیاست های کلانش در منطقه می داند. در واقع از زمانی که داعش با حمایت غربی ها در افغانستان ظهور کرد این گروه تروریستی بارها در حملات متعدد مراکز فرهنگی و آموزشی را هدف قرار داده است. حمله به مراسم گرامیداشت میلاد النبی (ص) در شهرکابل با 48 شهید، حمله به آکادمی مهدی موعود دشت برچی کابل با 48 شهید، حمله به خبرگزاری آوا و مرکز فرهنگی تبیان در کابل با 52 شهید، حمله به مرکز آموزشی کوثر دانش در کابل با 41 شهید، حمله به دانشگاه کابل با 22 شهید از جمله اقدامات تروریستی داعش در افغانستان محسوب می گردد.

و نکته آخر اینکه، اگر چه بخش بزرگ درگیریها و ناامنی ها در افغانستان در سال های اخیر متوجه گروه طالبان است اما از منظر بعضی کارشناسان سیاسی، گروه طالبان در حوادث دیروز کابل که یک منطقه شیعه نشین است، نقشی نداشته است و ضمن محکومیت این حادثه، داعش را مسئول شنبه خونین کابل معرفی نموده است. به اعتقاد این کارشناسان، گروه طالبان اصلاً اکنون احتیاجی به این حملات ندارد و سعی دارد خود را از چنین خشونت هایی دور و مبرا کند، چرا که آن ها بیش از همه در 20 سال گذشته، خود را برای رسیدن به قدرت سیاسی در افغانستان نزدیک می بینند و این عقلانیت را دارند که برای حضور و شرکت در قدرت به محبوبیت و مشروعیت مردمی احتیاج دارند.

در مجموع باید گفت، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان پس از شکست داعش در شامات، شبه قاره هند از جمله کشور افغانستان و پاکستان بهترین گزینه برای انتقال نیروهای باقی مانده داعش محسوب می گردد. اگرچه داعش در این منطقه پایگاه اجتماعی ندارد، اما وسعت جغرافیا، مواد مخدر، افراط گرایی، فقر و در نهایت نزدیکی به چین، روسیه و ایران کشورهایی که دولت آمریکا به نوعی با انها سر ستیز دارد، باعث شده تا دولتمردان آمریکا عناصر داعشی را برای اهداف و امیال سیاسی خود به این منطقه گسیل نمایند.

به تعبیر دیگر، داعش که به اعتراف مقامات پیشین آمریکا مخلوق دولتمردان این کشور است در واقع در حال حاضر کارگزار جدید آمریکا در منطقه است. به بیان دیگر اگر چه گروههای افغانستانی، تا به امروز بر سر تقسیم قدرت به یک اجماع نهایی نرسیدند ولی آنچه مسلم است اینکه، در نهایت اقوام، گروهها و احزاب سیاسی افغانستان متناسب با وزن سیاسی خود در قدرت آینده افغانستان نقش خواهند داشت، اما پر واضح است با خروج نظامیان آمریکا از افغانستان، البته هرچند تردیدهایی درباره آن مطرح است، مقامات کاخ سفید همچنان به دنبال ادامه دخالتهای خود در این کشور مظلوم است و به همین دلیل داعش بهترین گزینه برای امیال و اهداف کاخ سفید در افغانستان محسوب می گردد.

ایجاد ناامنی ها، اقدامات تروریستی و هراس افکنی، دامن زدن به اختلافات قومیتی، اقدامات ایذایی در مرزهای افغانستان با همسایگان این کشور و مسایلی از این دست از جمله اقدامات احتمالی داعش در روزها و ماههای آینده افغانستان است. البته این مدل رفتاری داعش در افغانستان می تواند سبب گردد بار دیگر بعضی حامیان آمریکا در افغانستان به ضرورت ادامه حضور نیروهای غربی در این کشور دامن بزنند. به هر تقدیر در این مقطع زمانی که مذاکرات بین الافغانی ادامه دارد و همزمان خروج تدریجی نظامیان آمریکایی از افغانستان شروع شده است اتحاد و هوشیاری مردم افغانستان در کنار مواضع اصولی علما و خواص این کشور برای مقابله با تهدیدهای احتمالی و عبور از شرایط کنونی افغانستان یک ضرورت محسوب می گردد.

فرهاد همتی - کارشناس مسائل آسیا

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 8 خرداد 1400 بروزرسانی: 8 خرداد 1400 گردآورنده: miniman.ir شناسه مطلب: 1604

به "چه کسی مسئول حوادث افغانستان است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چه کسی مسئول حوادث افغانستان است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید