تصویر تازه هابل از یک کهکشان مارپیچی
به گزارش مرد کوچک، ناسا اخیرا در حساب کاربری تلسکوپ فضایی هابل در اینستاگرام تصویری از یک کهکشان مارپیچی منتشر کرد.
به گزارش خبرنگاران، ناسا با انتشار این تصویر نوشت: در این تصویر بی نظیر که از طریق تلسکوپ فضایی هابل به ثبت رسیده، کهکشان مارپیچی ان جی سی 976(NGC 976) قابل مشاهده است.
کهکشان مارپیچی ان جی سی 976 در فاصله 150 میلیون سال نوری از ما و در صورت فلکی بره واقع شده است. این کهکشان مارپیچی به رغم ظاهر آرام خود، خانه یکی از خشن ترین پدیده های نجومی شناخته شده یعنی یک انفجار ابرنواختر بوده است.
پر جرم ترین ستاره های هستی، زندگی خود را با انفجاری بزرگ به نام ابرنواختر به خاتمه می برند. یک ابر نو اختر زمانی رخ می دهد که یک ستاره در حال مرگ، آغاز به خاموش شدن می کند. آن گاه به طور ناگهانی منفجر شده و اندازه بسیار زیادی نور تولید می کند.
ابرنواخترها می توانند به ستاره شناسان در اندازه گیری فاصله آنها تا کهکشان های دور کمک کنند. اندازه انرژی پرتاب شده به فضا از طریق برخی انفجارهای ابرنواختر بسیار یکنواخت است که این امر به محققان اجازه می دهد فاصله آنها را بر اساس اندازه روشنایی آنها در هنگام مشاهده از زمین، تخمین بزنند.
این تصویر از طریق دوربین میدان باز 3(WFC3) تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده است. چندی پیش دوربین میدان باز 3 هابل که مسئول تصویربرداری در طول موج های نوری گوناگون است، پس از آن که یک ماه در حالت ایمن قرار گرفته بود رصد خود را مجددا آغاز کرد. هابل پروژه مشترک ناسا و آژانس فضایی اروپا و کانادا است و بیش از سه دهه به رصد فضا پرداخته است. این تلسکوپ بیش از 1.5 میلیون رصد انجام داده و بیش از 18 هزار مقاله علمی براساس داده های آن منتشر شده است. هابل با سرعت 27 هزار و 300 کیلومتر بر ساعت مدار زمین را دور می زند و در فاصله 547 کیلومتری زمین واقع شده است. این تلسکوپ در ماه آوریل سال 1990 از پایگاه فضایی کندی در فلوریدا به فضا ارسال شد. هابل یکی از بزرگترین و پرکاربردترین تلسکوپ ها به شمار می آید.
25 دسامبر 2021 ناسا تلسکوپ قدرتمند دیگری موسوم به جیمز وب که اغلب به عنوان جانشین هابل از آن یاد می شود را پرتاب کرد. وب اغلب به عنوان جانشین یا جایگزین هابل توصیف می شود، اما به رغم تعداد انگشت شماری مشکل در طول این سال ها، ابزارهای علمی هابل همچنان قوی هستند. نمی توان گفت وب جایگزین هابل خواهد شد، چرا که هابل همچنان در حال رصد کیهان است و ناسا امیدوار است تا چند سال دیگر، احتمالا تا دهه 2030 نیز بتواند از آن استفاده کند.
منبع: خبرگزاری ایسنا