جنونِ شک؛ حس مشترک روزهای کرونایی
به گزارش مرد کوچک، ممکن است فکر کنیم با حفظ فاصله با دیگران، شستن دست و رعایت مقررات فعلی می توانیم خودمان را در امان نگه داریم، ولی همیشه یک حس عدم اطمینان و شک و اضطراب باقی می ماند.
پیتر گوفین تمام عمر با ترس شدید (فوبیا) از عوامل بیماری زا دست و پنجه نرم کرده و به همین دلیل برای همه گیری دنیای ویروس کرونا آماده بود. او می دانست چگونه بهداشت را رعایت کند و مهارت لازم را برای کنترل اضطرابش داشت.
روی زمین آشپزخانه نشسته بودم و بسته غلات صبحانه (سیریال) را ضدعفونی می کردم که ناگهان نکته ای برایم آشکار شد، انگار بیست سال است که خودم را برای همه گیری دنیای کرونا آماده می کردم. پرشکان در نوجوانی تشخیص دادند که من اختلال وسواسی-اجباری یا همان به اصطلاح وسواس دارم.
من نزدیک به دو سوم عمرم، از وحشت از میکروب عذاب کشیده ام؛ از اینکه این عوامل بیماری زا چگونه منتقل می شوند و من چگونه خود را از آن ها دور نگه دارم. همین باعث شد با احتیاط های بهداشتی که الان مردم در تمام دنیا در پیش گرفته اند خیلی خوب آشنا باشم.
پرهیز از تماس بدنی با کسانی که در خانه من زندگی نمی کنند، شستن دست بعد از لمس هرچیز، ضدعفونی مواد غذایی بعد از آوردنشان به خانه، همه این کار ها را قبلا و در مقاطع مختلف زندگیم انجام داده ام و در آن ها استاد شده ام.
در این فرهنگ جدید دنیای که کرونا با خود آورده من بسکمک از تمایلات خودم را دیدم، بخصوص این اضطراب مداوم و غیرقابل مهار را: نارضایتی از میزان مصونیت در مقابل عوامل عفونت زا.
در حال حاضر هزار ها یا شاید میلیون ها نفر در دنیا از خود می پرسند: آیا آن فرد در مغازه زیاد از حد به من نزدیک شد؟ آیا دست هایم را مدت کافی شستم؟ آیا این صابون تمام عوامل بیماری زا را از بین می برد؟
در اواسط قرن نوزدهم میلادی، پزشکان فرانسوی در اولین مطالعات درباره اختلال وسواسی-اجباری آن را جنون شک نامیدند. این بهترین توضیح برای توصیف تیره ترین لحظات زندگی من است. در دوران این همه گیری دنیای بسکمک از ما همین حس را داریم.
ممکن است فکر کنیم با حفظ فاصله با دیگران، شستن دست و رعایت مقررات فعلی می توانیم خودمان را در امان نگه داریم، ولی همیشه یک حس عدم اطمینان و شک و اضطراب باقی می ماند. این نوع احساسات در ذات خود بد نیستند و اندکی از آن کمک می کند هشیار بمانیم.
مشکل زمانی است که مهار آن از دست می رود و عنان گسیخته می شود، این شک با سوال آیا به اندازه کافی تمیز هستم؟ شروع و بعد تبدیل می شود به اینکه آیا می توانم دوباره زندگی عادی داشته باشم؟ و بعد می رسد به این سوال که اصلا چرا تلاش کنم؟ . من در زندگی شخصیم با این سوال ها خوب آشنا هستم.
من در کانادا بزرگ شده ام و همیشه از سن کم، شاید از پنج شش سالگی، نمی توانستم نگرانی و ترس هایم را کنترل کنم. در 12 سالگی این ترس بیشتر منحصر به نگرانی از ناپاکی و آلودگی شد؛ در نگرانی از ترشحات دیگران، مثل پریدن آب دهان هنگام حرف زدن، در نگرانی از میکروب هایی که افرادی که دستشان را پس از توالت نمی شویند پخش می کنند، در ترس از همه باکتری های خطرناکی که فکر می کردم همه جا در کمینم هستند.
در نهایت خانواده ام متوجه شدند که من از دست زدن به اشیا مثل دستگیره در و کلید برق پرهیز می کنم و دست هایم از شدت شستشو سرخ شده اند.
من خوش شانس بودم که خانواده ام مرا درک و حمایت می کرد و همیشه به مسائلم دلسوزانه گوش می داد و در گذر از سیستم درمانی معمولا گیج کننده و بوروکراتیک به من کمک می کرد. تحت درمان با دارو های ضدافسرگی قرار گرفتم که هنوز می خورم.
اختلال وسواسی-اجباری و روش های درمان آن جزء زندگی روزمره من شدند و نوجوانی و اوایل دهه 20 زندگیم را مختل کردند. وقتی از دبیرستان و دانشگاه به خانه برمی گشتم، بیشتر از اینکه نگران درس هایم باشد، اضطراب شستن میکروب را داشتم.
شب هایی بود که بیدار می ماندم به این دلیل که هنوز به اندازه کافی تمیز نیستم و خود و لباس هایم را برای بار دوم یا سوم می شستم. به دلیل نگرانی از آلودگی از بسکمک از دوستانم فاصله گرفتم و مخصوصا می ترسیدم بفهمند با آن ها فرق دارم.
در پنج سال گذشته من توانسته ام اضطراب های ناشی از اختلال وسواسی-اجباری را کنترل و سعی کنم بیشتر با ترس هایم روبرو شوم و با آن ها بجنگم. سعی کرده ام بین نگرانی مفید و نگرانی های غیر ضروری یا بیش از حد تفاوت قائل شوم. همسرم بسیار صبور است و مرا خوب درک می کند که این هم کمک کرده است.
گفته می شود بسکمک از افرادی که سابقه نگرانی و ترس از میکروب را داشته اند در دوران این همه گیری کمتر از قبل نگران بوده اند. دلیلش شاید این باشد که در دنیا دیدگاه افراد بیشتری به دیدگاه آن ها نزدیک شده و همان احتیاط ها را در پیش گرفته اند و مثل آن ها باید یاد بگیرند هر روز اضطراب زیادی را مدیریت کنند.
این تا حدی در مورد من هم صدق می کند، اما این همه گیری دنیای چالش های خاصی را برایم ایجاد یا دوباره زنده کرده است؛ هشدار های بهداشتی روشن کرده که عوامل بیماری زا بسادگی از فردی به فردی دیگر منتقل می شوند. راهنمایی درباره شستن دست باعث شده به این فکر کنم که چه زمانی دست هایم بعد از شستشو واقعا تمیز شده بودند.
خرید مواد غذایی تازه یکی از مسائل بزرگ و تکراری زندگی من بوده است. من همیشه مواد غذایی بسته بندی را به مواد غذایی بدون بسته بندی ترجیح می دادم و فکر می کردم با آنکه دور ریز غیر ضروری دارد، ولی دست های دیگران به آن ها نخورده است. بجز آن چندان نگران بهداشت مواد غذایی نبودم. با این حال در دوران کرونا مثل وقت هایی که بیماریم در اوج شدت بود به حدبیشتر احتیاط برگشتم.
الان وقتی مواد غذایی را به خانه می آورم، همه را در گوشه ای پرت از آپارتمانم می گذارم درست مثل وقت هایی که کفش هایم را بعد از قدم گذاشتن روی چسب زخم یا آدامس کناری می گذارم. بعد دست هایم را می شویم. بسته بندی ها را باز کرده و کنار می گذارم.
بقیه خرید ها را با مواد ضدعفونی یا آب و مایع شوینده می شویم و در گوشه دیگری می گذارم. دوباره دست هایم را می شویم و خرید ها را داخل قفسه یا یخچال می گذارم. این ها برای من عادت های تازه ای نیستند و همیشه امیدوار بودم از بین بروند.
اما من تنها کسی نیستم که ناسلامتی روانی جدید یا شدیدی را تجربه می کند. در سراسر دنیا خدمات مشاوره تلفنی گزارش کرده اند که از زمان شروع این همه گیری دنیای، تماس ها زیادتر شده است. در آمریکا، بعضی هشدار داده اند که نظام سلامت روان کشور ظرفیت این تقاضای جدید و رو به افزایش را ندارد. حتما کشور هایی که نظام درمان و مراقبتشان زیاد توسعه یافته نیست شرایط وخیم تری دارند.
هر چه موضوع کرونا بیشتر متوجه کم کردن ممنوعیت ها و تعطیلی ها می شود، حفظ آرامش از همیشه مهم تر و سخت تر می شود. فرقی نمی کند مغازه ها و کافه ها و مدارس دیر باز شوند یا زود، سایه کرونا و تمام ترس ها و اضطراب های ناشی از آن ماه ها بر سر دنیا خواهد بود.
اما سال ها خودآزمایی و درمان های مختلف به من یاد داده که اضطراب را می شود کنترل کرد. به تجربه من، صحبت شفاف و در آرامش با متخصصان یا افراد مورد اعتماد می تواند بسیار مفید باشد. یک روش برای درمان این اختلال رفتاردرمانی شناختی نام دارد که اول در کانادا در نوجوانی و بعد در بریتانیا در بزرگسالی برایم انجام شد.
این مشاوره دوره معینی دارد و هدف آن یاد دادن مهارت هایی است برای شناسایی، به چالش کشیدن و مهار افکار و اعمالی که منطقی و مفید نیستند.
بهتر است این روش را از متخصصان بیاموزید، اما جنبه هایی از این تکنیک را می توانید خودتان امتحان کنید و ممکن است برای همه مفید باشد. به عنوان مثال یک لیست از تمام نگرانی هایتان درست کنید و در هر مورد دلیل آن را با جزییات توضیح دهید و بنویسید چه حسی به شما می دهد.
بعد می توانید به این لیست نگاه و برای هر کدام دلایل واقعی پیدا کنید و توضیح دهید چرا بعضی از نگرانی هایتان ممکن است بی اساس، اغراق آمیز یا رفع شدنی باشند.
در زمان اعمال این محدودیت و تعطیلی ها، نگرانی افراد می تواند ترکیبی از نگرانی های سلامتی، در آمدی یا شغلی یا انزوای اجتماعی یا حذف جنبه های لذت بخش زندگی باشد. پس از شناسایی این نگرانی ها می توانید برای کاهش هر یک راه متفاوتی را در پیش بگیرید مثلا با تماس ویدیویی مرتب با خانواده و دوستان، با انزوا مقابله کنید یا برای زمانی که زندگی عادی شد برنامه سفر یا مهمانی بریزید.
توصیه متخصصان هم می تواند به شما آرامش بدهد. آن ها می گویند بیشتر مبتلایان به کرونا بهبود پیدا می کنند. شاید با شواهد علمی آسوده خاطرتر شوید که نشان می دهند شستن مدام دست با صابون یا مایع شوینده برای تمیزی آن کافی است یا اینکه شستن لباس به همان روش های معمول می تواند ویروس را پاک کند. مهم ترین نکته این است که در این همه گیری دنیای فقط شما درگیر نیستید.
در بدتربن روزها، ترس ها و اضطراب ها می توانند اعتماد به نفسم را بشدت خرد کنند. فکر می کنم عجیب و غریب و احمق هستم و تنها فردی در دنیا هستم که این حس را دارد. ولی در حال حاضر همه ما به نوعی فشار کرونا را احساس می کنیم. ممکن است برای گذشتن از این بحران خود را از دیگران جدا کرده باشیم، ولی باید بدانیم که همه باهم داریم این کار را می کنیم.
منبع: فرادید