ستون گذاری بر اساس معماری و قواعد سازه ای

به گزارش مرد کوچک، ستون یکی از اعضای بسیار مهم در ساختمان است که به صورت عمودی نصب شده و نیروهای فشاری که از بار مرده یا زنده سازه بر کف طبقات وارد می شوند را تحمل می نماید. ستون ها نه تنها تحت تاثیر نیروهای فشاری قرار می گیرند بلکه لنگر ناشی از بارهای عمودی و جانبی که در اثر اتصال صلب تیر به ستون ایجاد می شوند نیز بر آن ها تاثیر خواهد گذاشت. در طراحی ساختمان معین محل دقیق قرارگیری ستون ها بسیار حائز اهمیت است و باید بر اساس الزامات و قوانین خاص انجام گردد. اگر ستون ها بدون رعایت نکات ایمنی ساخته شوند مسلماً مقاومت سازه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و اختلالاتی در ساختمان ایجاد خواهد شد. اگر بهترین مکان برای ستون در نظر گرفته گردد نه تنها ایمنی بنا تضمین شده بلکه هزینه های پروژه به میزان قابل توجه کاهش پیدا می نمایند. نکاتی که در این نوشته از ما به شما ارائه می شوند در ستون گذاری اهمیت دارند و آگاهی از آن ها شما را با معین مکان دقیق ستون ها آشنا خواهد نمود. با ما همراه باشید.

ستون گذاری بر اساس معماری و قواعد سازه ای

جهت دریافت خدمات سایت آلاچیق با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات طراحی و اجرای آلاچیق های مختلف را به ما بسپارید.

ستون گذاری طبق معماری بنا

به منظور مشخص محل مناسب برای ستون باید به پلان معماری توجه نمود. ستون ها بارهای ساختمان را به پی منتقل می کنند، به همین دلیل محل قرارگیری و همچنین فاصله بین آن ها باید مورد توجه قرار گیرد. در واقع می توان گفت رعایت این دو فاکتور مهم باید به گونه ای باشد که تمام بارهای مرده و زنده سازه با حداقل تعداد ستون به زمین منتقل گردد. اگر فاصله بین ستون ها بیشتر از حد استاندارد باشد، مقاطع تیر و ستون افزایش پیدا می نماید که این امر منجر به آویز در تیرها شده و مقرون بصرفه نیز نخواهد بود. اما اگر این فاصله کمتر باشد، فضاها از نظر معماری دارای کیفیت لازم نمی باشند.

ستون ها باید به نحوی در ساختمان قرار گیرند که خدشه ای به زیبایی و نمای معماری آن وارد نگردد. یکی از نکاتی که در این خصوص باید رعایت گردد این است که ستون ها با بازشوها تداخل نداشته باشند. همچنین برای ایجاد زیبایی بیشتر و از نظر پنهان کردن آن ها بهتر است در صورت امکان درون کمدهای دیواری و دیوارها قرار گیرند. البته انجام اینکار همواره ممکن نیست اما تا جای ممکن بهتر است انجام گردد. نکته بعدی که قبل از ستون گذاری باید مورد توجه قرار گیرد در نظر دریافت عرض آسانسور و راه پله است زیرا در صورت عدم رعایت این نکته فضای مفید از بین رفته و مجبور به نصب آسانسور با ظرفیت کمتر و ساخت راه پله با عرض محدود خواهید شد. همچنین ستون هایی که در پارکینگ تعبیه می شوند نباید فضای پرت ایجاد کرده یا مانع تردد ماشین ها گردند.

ستون گذاری طبق قواعد سازه ای

همانطور که می دانید زلزله یکی از عواملی است که در تخریب سازه و ایجاد خسارت به آن نقش دارد، از این رو در ساخت هر ساختمان تمهیدات لازم جهت مقاومت در برابر تکان های ناشی از آن اندیشیده می گردد. ستون ها نقش اساسی در استحکام و تحمل بارهای وارده بر بنا ایفا می کنند، به همین دلیل چون نیروی زلزله در دو جهت عمود بر هم به ساختمان وارد می گردد، ستون گذاری نیز باید در جهتی انجام گردد که قاب های باربر عمود بر هم فرار گیرند. در واقع قاب های باربر جانبی در هر راستا بهتر است نیرویی که در همان راستا وارد می گردد را تحمل کنند.

در بخش هایی از بنا که پیش آمدگی هایی نظیر بالکن طراحی شده اند نیازی به قرارگیری ستون در چهار طرف آن ها نیست اما در چهار طرف آسانسور و اتاق پله باید ستون تعبیه گردد. در بعضی موارد محدودیت های معماری مانع از اجرای ستون در چهار گوشه می شوند، از این رو ممکن است یک یا دو ستون در فاصله ای بیشتر از گوشه باکس راه پله قرار گیرند که این امر تا حدی غیر اصولی است. همچنین با توجه به اینکه آسانسور مجهز به ستون هایی است که در تراز طبقات به سازه اصلی متصل می گردند، الزامی به ستون گذاری اضافی نمی باشد. علاوه بر آن برای پلان هایی که دارای فرورفتگی یا شکستگی هستند باید در محل تقاطع اضلاع، ستون قرار گیرد. به این نکته دقت کنید که این پس رفتگی از نظر هندسی در پلان بی نظمی ایجاد نکند.

ستون ها نباید در کنار نورگیرها و یا داکت هایی که امکان عبور تیر از داخل آن ها وجود ندارد قرار داده شوند بلکه محل قرارگیری آن ها باید به گونه ای باشد که از دو طرف به آن ها تیر وصل شده و مهار گردند. در بعضی موارد بخش هایی از سازه به شکل طره اجرا می شوند، در این شرایط ستون گذاری باید طوری باشد که امکان اتصال تیر طره به ستون فراهم گردد و بتوان از نظر معماری دستک اجرا نمود. در کل می توان گفت ستون ها باید به نحوی جانمایی شوند که طول طره ها بیشتر از 1.5 متر نباشد.

نقش ستون در بارهای وارد بر ماست؟

ستون یکی از اعضای بسیار مهم در ساختمان است که به صورت عمودی نصب شده و نیروهای فشاری که از بار مرده یا زنده سازه بر کف طبقات وارد می شوند را تحمل می نماید. ستون ها نه تنها تحت تاثیر نیروهای فشاری قرار می گیرند بلکه لنگر ناشی از بارهای عمودی و جانبی که در اثر اتصال صلب تیر به ستون ایجاد می شوند نیز بر آن ها تاثیر خواهد گذاشت.

اهمیت ستون گذاری صحیح در چیست؟

اگر ستون ها بدون رعایت نکات ایمنی ساخته شوند مسلماً مقاومت سازه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و اختلالاتی در ساختمان ایجاد خواهد شد. اگر بهترین مکان برای ستون در نظر گرفته گردد نه تنها ایمنی بنا تضمین شده بلکه هزینه های پروژه به میزان قابل توجه کاهش پیدا می کنند.

در ستون گذاری مطابق معماری باید به چه نکاتی دقت کرد؟

ستون ها با بازشوها تداخل نداشته باشند. در صورت امکان درون کمدهای دیواری و دیوارها قرار گیرند. عرض آسانسور و راه پله در نظر گرفته گردد. ستون هایی که در پارکینگ تعبیه می شوند نباید فضای پرت ایجاد کرده یا مانع تردد ماشین ها گردند.

در ستون گذاری مطابق قواعد سازه ای چه اصولی باید رعایت شوند؟

در بخش هایی از بنا که پیش آمدگی هایی نظیر بالکن طراحی شده اند نیازی به قرارگیری ستون در چهار طرف آن ها نیست اما در چهار طرف آسانسور و اتاق پله باید ستون تعبیه گردد. ستون ها نباید در کنار نورگیرها و یا داکت هایی که امکان عبور تیر از داخل آن ها وجود ندارد قرار داده شوند. همچنین می توان گفت ستون ها باید به نحوی جانمایی شوند که طول طره ها بیشتر از 1.5 متر نباشد.

منبع: ساختمانچی
انتشار: 18 اردیبهشت 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: miniman.ir شناسه مطلب: 866

به "ستون گذاری بر اساس معماری و قواعد سازه ای" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ستون گذاری بر اساس معماری و قواعد سازه ای"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید