الماس ها از کجا می آیند؟

به گزارش مرد کوچک، یکی از معروف ترین اشکال کربن، الماس است که سخت ترین ماده موجود در طبیعت و در زمره زیباترین آنها نیز واقع شده است. الماس ها حداقل در 160کیلومتری زیر زمینتشکیل می شوند. در آنجا، فشار 5000 برابر بیشتر از فشار سطح زمین است. بعلاوه حرارت آنجا تقریباً برای ذوب کردن آهن و تبدیل کربن به الماس کافی است. الماس ها همان جا باقی می مانند تا زمانی که به وسیله یک فوران آتشفشانیخاص به نام فوران کیمبرلیت بیرون آیند. آخرین فوران آتشفشانیِ حاوی الماس، بیش از 100 میلیون سال قبل رخ داد. دهانه آتش فشانی معروف به کیمبرلیت که این فوران از آن به بیرون جهید، مدرکی بر وجود گدازه ها یافت شده حاوی الماس است. اما یافتن این دهانه ها که در طول زمان و نیز به دلیل فرسایش زمین مخفی شده اند، کار ساده ای نیست.

الماس ها از کجا می آیند؟

زمین شناسان برای یافتن دهانه آتشفشان، نمونه های عجیبی را مورد آزمایش قرار می دهند؛ برای نمونه می توان لانه موریانه ها را مثال زد. موریانه ها در فرآیند ساخت خاک انباشت های بزرگ و شگفت انگیزشان، سنگ ها و مواد معدنی را از زیر خاک بیرون می آورند که ممکن است محل ذخیره الماس باشد یا شاید هم نباشد.

در دهه 60 قرن بیستم میلادی، زمین شناسان یکی از غنی ترین دهانه های کیمبرلیت در آفریقارا با گرفتنِ یاریِ اندکی از موریانه ها کشف کردند. وقتی که حفاری آغاز گردد، خاک برداری موریانه ها در مقابل حفاری انسان ها بسیار ناچیز جلوه می نماید. 85 تُن سنگ به منظور تهیه تعداد معدودی جواهر منفجر، خُرد و فرآوری شد. معدنچی های معدن فینچ در آفریقای جنوبی، به مدت 30 سال مشغول حفاری بوده اند. یکی از این گودال ها، 762 متر عرض و 365 متر عمق داشت.

درون هر الماسِ تراش خورده، نور شکسته شده و هر ضلعش رنگین کمانی فراوری می نماید. جواهراتی که همه در پی یافتنشان هستند، چیزی جز انباشت فشرده شده اتم های کربن نیست. ساختار متراکم بلور، الماس را سفت و نیز زیبا می نماید.

در طول فقط یک سال، سه و نیم میلیون تُن سنگ منفجر، خُرد و استخراج شد. تمامی این اقدامات برای به دست آوردن تکه های کوچکِ کربن فشرده شده بود.

تنها 20 درصد از الماس هایی که از دل خاک بیرون کشیده می شوند، قابلیت تبدیل به جواهر را دارند. گذشته از این ها، کاشف به عمل آمده است که الماس ها نیز از بین رفتنی اند. طی چندین میلیون سال، این جواهراتِ سخت به دست آمده، تجزیه خواهند شد.

منبع: کجارو / thinkfirstfresh.blogspot.com
انتشار: 14 آبان 1403 بروزرسانی: 14 آبان 1403 گردآورنده: miniman.ir شناسه مطلب: 2327

به "الماس ها از کجا می آیند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "الماس ها از کجا می آیند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید